De Collectieven: een unieke theatergeschiedenis

Toneel

De Collectieven: een unieke theatergeschiedenis

mockup_collectieven_hu682c9aba9724553fbb2c5546af3a9768_1127897_1000x0_resize_q80_box

De Collectieven: een unieke theatergeschiedenis

Een boek over de geschiedenis en ontwikkeling van het collectieve theater in Nederland en Vlaanderen. In dit boek wordt de aanloop naar de collectieven in verschillende facetten uitgelicht en de toekomst van het collectief verkend. De protesten die zich in de jaren 60 vooral richtten tegen de ‘gevestigde orde’ gingen niet aan het theater voorbij. Zo voelde een nieuwe generatie toneelspelers er niets voor om zich bij de traditionele gezelschappen aan te sluiten. Ze wilden voorstellingen maken op hun eigen voorwaarden, op hun eigen plekken, met en voor hun eigen generatiegenoten. Dat leidde tot een nieuwe vorm van theater, gemaakt in collectieven, oog in oog met het publiek. Aan de hand van zeventien tekstbijdragen en meer dan vijftig scènefoto’s brengt De Collectieven deze voor Nederland en België unieke theatergeschiedenis voor de eerste keer in kaart.

Het boek is interessant als studieboek voor UvA-studenten theaterwetenschap en als inspirerend boek voor theatermakers, theaterhistorici, dramaturgen, theatercritici en theaterliefhebbers. De collectieven hebben ook op het gebied van vormgeving – zowel vormgeving van voorstellingen als van promotiemateriaal – opmerkelijke prestaties voortgebracht, wat de redactie van het boek de mogelijkheid biedt om de geschiedenis van het collectief niet alleen in woord, maar ook in beeld aan te bieden.

Het Collectievenboek is voor 35,- euro te bestellen (excl. verzendkosten). Stuur daarvoor een mail naar: toneelgroepdiscordia@gmail.com. Vermeld daarin uw naam en adresgegevens en wij mailen u terug over de verdere afhandeling.

foto's : Sofie Knijff, vormgeving: Herman van Bostelen


19 augustus 2022