benefiet Rosas Verklärte Nacht

rosas-benefiet-250317.web_

VERKLÄRTE NACHT

Rosas/Anne Teresa De Keersmaeker danst op 25 mei voor Maatschappij Discordia, die de afgelopen maanden het grootste deel van zijn subsidie en volledige decoropslag kwijtraakte. Alle inkomsten komen ten bate van Discordia; ook de Stadsschouwburg heeft de Rabozaal belangeloos ter beschikking gesteld.

‘Schaamteloos romantisch’, noemt Anne Teresa De Keersmaeker het zelf, haar choreografisch antwoord op Arnold Schönbergs Verklärte Nacht (1899), het herfstig, hoogromantisch jeugdwerk van de strenge modernistische grootmeester. Verklärte Nacht is gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Richard Dehmel over een vrouw die aan haar geliefde bekent dat ze zwanger is van een andere man. Het gedicht resoneert in Schönbergs muziek, nu eens zwaar beladen met passie, dan weer kwetsbaar als een verlegen stem, schijnbaar in harmonie met de beproevingen van de personages.
De originele choreografie werd voor het eerst vertoond in 1995 – groots en meeslepend met zes danskoppels en een somptueus decor. Twintig jaar later, in 2014, maakte De Keersmaeker opnieuw een werk op Verklärte Nacht. Dit keer herschreef ze de groepsvoorstelling naar een duet, op een kale dansvloer met neutraal objectiverend licht. Ze zet zowel het muzikale als het narratieve aspect op de voorgrond, en laat de expressieve muziek van Schönberg met het verhaal van Dehmel ons door de dramatische gebeurtenissen gidsen.

De combinatie Rosas/Anne Teresa De Keersmaeker en Maatschappij Discordia is minder merkwaardig dan op het eerste gezicht misschien lijkt. De beide gezelschappen werkten al in de vroege jaren tachtig samen in het legendarische Shaffy Theater in Felix Meritis. Hun artistieke werkwijze kent vele overeenkomsten, de vriendschappelijke banden zijn nog altijd hecht.

Voor aanvang van de dans zal Constant Meijers een korte inleiding geven over het werk van Rosas en de overeenkomsten met Discordia. Anne Teresa doet haar uiterste best om er vanavond bij te zijn en een statement te geven.

Na afloop bent u van harte welkom voor een Discordiaans drankje-met-napraten in de rotonde.

****
‘Behoorlijk ongewoon, gedurfd zelfs om hedendaagse dans zo uitgesproken narratief te schrijven.’ (De Standaard)

****
‘De Keersmaeker versmolt het materiaal van de vroegere duetten tot één bijzonder rijke en gedetailleerde bewegingspartituur. Maar wat je echt van je sokken blaast is hoe de dansers die laten fonkelen en leven.’ (De Morgen)

DO 25 MEI
Aanvang: 20:00

TICKETS

Alle rangen € 25
Bij online bestellen bij het afrekenen een pop-up box (zoals bij bestellen diners in Stanislavski):
‘Wilt u Maatschappij Discordia een extra donatie geven?’
dropdown list met de bedragen
€ 5
€ 10
€ 25
€ 50
€ 100

CREDITS

Choreografie Anne Teresa De Keersmaeker
Gedanst door Boštjan Antončič & Cynthia Loemij, Robin Haghi
Muziek Arnold Schönberg, Verklärte Nacht, op. 4, door New York Philharmonic onder leiding van Pierre Boulez
Licht Luc Schaltin, Anne Teresa De Keersmaeker
Kostuums Rosas / Rudy Sabounghi
Muzikale dramaturgie Georges-Elie Octors, Alain Franco
Artistieke coördinatie en planning Anne Van Aerschot
Technisch directeur Joris Erven
Productie Rosas
Coproductie Ruhrtriennale, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg
Première 16 augustus 2014 (Ruhrtriennale)

Scènefoto

Scènefoto


12 mei 2017