weiblicher akt bij spui25

In dit middagprogramma bij Spui25, het academisch cultureel podium, gaan de actrices van Discordia / Weiblicher Akt in gesprek met Solange Leibovici (psychoanalytica) over vrouwelijke seksualiteit en autonomie in literatuur en theater. Moderator is Linda Duits (gespecialiseerd op het gebied van gender en seksualiteit).

Veel vrouwelijke hoofdpersonages in de literatuur komen er niet al te goed van af, en worden door mannelijke auteurs het noodlot ingestort. Dat heeft geleid tot een kritische herschrijving van het verhaal van de vrouw door Discordia in de voorstelling Dumas/LaDame/DeSade. De roman De dame met de Camelia’s (1848) van Alexandre Dumas staat hierin centraal, gelardeerd met fragmenten van de Sade. Welke keuzes maakt Marguerite nu? Kiest zij voor zichzelf, voor haar eigen geluk, of voor dat van haar grote geliefde? Hoe gaat zij om met haar seksualiteit? En hoe kijken wij daar nu, in tijden van #metoo, naar?

Sprekers: Solange Leibovici, Annette Kouwenhoven, Maureen Teeuwen en Miranda Prein. Moderator: Linda Duits.

Op 8 mei 2018, van 17:00 – 18:30 uur.
Locatie: Spui 25 – 27, 1012 WX Amsterdam.

Dit programma is opgesteld in samenwerking met Spui25 en gratis toegankelijk. Wel graag aanmelden via deze link.


Over Solange Leibovici
Solange Leibovici is gespecialiseerd in psychoanalytische theorieën van literatuur en film, en auteur van autobiografische romans. Zij was buitengewoon lid van de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalyse en zat in de redactie van het Tijdschrift voor Psychoanalyse. In 2016 ontving ze de Silberger Award van de Boston Psychoanalytic Society. Laatste boek: Kijken naar een droomscherm. Over psychoanalyse en film (Sjibbolet 2016).

Over Linda Duits
Linda Duits (moderator) is sociaalwetenschapper, gespecialiseerd in populaire cultuur. In april 2017 verscheen haar boek Dolle mythes bij Amsterdam University Press. Ze is columnist voor studentenblad Folia en publiceert regelmatig in diverse media, waaronder NRC Handelsblad. Als expert op het gebied van jongeren en media, met name als het gaat over gender en seksualiteit, is ze vaak te zien in de pers.

Foto Ferry André de la Porte