Liebe Jelinek, Weiblicher Akt 10

LIEBE JELINEK, OF IS LIEFDE EEN NAAR SPROOKJE?

Discordia speelt Liebe Jelinek, een voorstelling over de liefde en de relatie tussen moeders en dochters, geïnspireerd door leven en werk van Elfriede Jelinek. Welk beeld gaat deze provocerende schrijfster ons geven van de liefde?

Liebe Jelinek is deel 10 in de reeks Weiblicher Akt; voorstellingen gemaakt vanuit het vrouwelijk perspectief door de actrices van Discordia.

‘Liefde kan alleen bestaan tussen gelijken en is daarom onmogelijk tussen man en vrouw, jammer dat ik niet lesbisch ben’.

Jelinek gebruikt het wankelende beeld van de clichématige man-vrouw verhouding als groteske metafoor voor cruciale maatschappelijke wanverhoudingen.
De Nobelprijs-winnares maakt in haar werk vaak gebruik van sprookjes als Doornroosje en Sneeuwwitje, verhalen waarin een problematische moeder-dochter verhouding een belangrijke rol speelt. In Liebe Jelinek vragen we ons af: worden sprookjes door ons gemaakt of worden wij door sprookjes gemaakt?

De drie actrices nemen in een zelfgeschreven sprookje hun eigen moeder-dochter verhouding onder de loep en worden daarbij geholpen door het werk van Marie Louise von Franz, schrijfster van De vrouw in het sprookje (1980). In haar taboedoorbrekende analyse van sprookjes laat Von Franz zien dat het in bepaalde situaties juist gezond is om níet van je moeder te houden, en dat je je daar niet schuldig over hoeft te voelen.

Liebe Jelinek is een co-productie met De Roovers en wordt gemaakt en gespeeld door Sara De Bosschere (De Roovers), Annette Kouwenhoven, Miranda Prein en in een speciale rol Jan Joris Lamers (Maatschappij Discordia).

Première:
zaterdag 22 februari in Frascati Amsterdam, daarna tournee door Nederland en België.

woe 12 februari, De Nieuwe Liefde, Amsterdam: speciale avond rondom de voorstelling

Voorlopige Speellijst 2020/2021
woe 19 t/m za 29 feb (behalve zo en ma) Frascati, Amsterdam
dinsdag 3 t/m donderdag 5 maart, Theater Kikker, Utrecht
dinsdag 10 maart, Theater Bouwkunde, Deventer
dinsdag 22 sept, Spui25, Amsterdam
dinsdag 22 tot en met vrijdag 25 juni 2021, 21 uur, Frascati
, Amsterdam

Liebe Jelinek wordt mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds21 en Stichting Melanie

foto's foto’s Casper Koster