Dat we dromen

Het eigenaardige was dat dat stukje – had ik het nog? ik was het weer kwijt – het beste stukje was dat ik ooit geschreven had, een stukje dat mijn hart even op deed springen van een soort vluchtige vreugde en trots, bij de zeldzame keren dat het in mijn gedachten kwam. (…) Dat stukje… waarover ging het?… Het ging over iemand over een gedicht misschien? Het is weer weg. Het is er niet. Dat nonchalante pastel-achtige stukje, als een dwarrelende vlinder. Het verdwijnt, verschroeit als het ware in het niets. Het was een gedroomd stukje.*

Ben je daar? – Luister je wel? – Waar zit je met je hoofd? – Droom je?

We zijn altijd ‘hier en nu’, of is dat een illusie. En zijn we eigenlijk altijd ‘ergens anders in welke tijd dan ook’. Zoals gevoel en verstand geen gescheiden belevingen zijn, zo laten wij mogelijkerwijs, zien en horen dat droom en werkelijkheid, of omgekeerd werkelijkheid en droom, onafscheidelijk zijn, bij elkaar horen.

Alles in deze voorstelling is verzonnen, gebaseerd op niet ware gebeurtenissen van levende én niet meer onder ons, maar altijd aanwezig zijnde schrijvende en anderszins verbeeldende fantasten van de afgelopen eeuwen. Dramatische scènes, figuratieve en abstracte beelden, intuïtieve en strak gecomponeerde gedichten, gewenste en nachtmerrie-achtige dagboekfragmenten, schokkende en lachwekkende krantenberichten; kortom álles uit het onmeetbare en onbewezen tussengebied wordt gebruikt, verwerkt, vervormd voor ons nieuwe verhaal.

Van en met: Annette Kouwenhoven, Jan Joris Lamers, Matthias de Koning, Miranda Prein

Voorlopige speellijst 2019:
di 15 t/m vr 25 okt (behalve zo en ma), Frascati, Amsterdam
vr 15 en za 16 nov, Toneelschuur, Haarlem
wo 20 en do 21 nov, Theater Kikker, Utrecht
vr 6 dec, Theater Rotterdam, Rotterdam
za 7 dec, Monty, Antwerpen

* Jan Hanlo, Het gedroomde stukje, april ‘65

foto's Bert Nienhuis