Voltaire

‘Laat ons lezen en laat ons dansen, dat heeft de wereld nog nooit kwaad gedaan.’

Voltaire is een voorstelling gebaseerd op het leven en werk van de grote Verlichtingsman François-Marie Arouet (1694 – 1778). Net als George Orwell wiens boek 1984 opeens weer enorm actueel blijkt te zijn, is ook het gedachtegoed van Voltaire voor ons nog steeds van groot belang.
In de beroemde uitspraak: ‘Ik ben het niet eens met wat je zegt, maar ik zal het recht om het te zeggen tot de dood toe verdedigen’ vinden we een interessant aanknopingspunt voor de hedendaagse discussie over vrijheid van meningsuiting.

Voltaire stond met beide benen in de politiek van zijn tijd en schreef daar onwaarschijnlijk veel boeken over, die hij overigens vaak in de Republiek der Nederlanden liet drukken. Maar zijn grote liefde was het toneel. Hij had een klein theatertje waar hij samen met vrienden, waaronder zijn beroemde vriendin Emilie Marquise du Châtelet, zijn eigen stukken opvoerde. Dit is voor ons het uitgangspunt van deze voorstelling: we maken een avond met onbaatzuchtig wereldtoneel op het kleinst denkbare podium.

Van en met: Annette Kouwenhoven, Jan Joris Lamers, Miranda Prein.

speellijst 2018:
do 4 t/m za 13 okt, Frascati, Amsterdam (behalve zo/ma)
woe 17 okt, Theater Rotterdam, Rotterdam
vrij 26 en za 27 okt, Toneelschuur, Haarlem
vrij 14 en za 15 dec, Monty, Antwerpen
woe 19 en do 20 dec, Theater Kikker, Utrecht

voorlopige speellijst 2019-2020:
do 28 t/m za 30 nov, Frascati, Amsterdam (reprise)
do 19 dec, Theater Ins Blau, Leiden
do 9 jan 2020, 30CC Cultuurcentrum, Leuven

foto's Bert Nienhuis