Il Brigata/Jonestown

_IL BRIGATA, DAG 2: JONESTOWN
_
– nieuw te zien op het festival Love at First Sight 2019. Een festival met werk van (nieuwe) artiesten op diverse plekken in hartje Antwerpen.

Dag 2: Jonestown door Il Brigata belicht de duistere kant van een geïdealiseerde groepsdynamiek. De voorstelling staat stil bij de Jonestown-murders, veertig jaar geleden.

Aanstichter van dit alles was Jim Jones. De Amerikaanse sekteleider vluchtte met zijn commune, The People’s Temple, naar Guyana. In het midden van de jungle richtten ze Jonestown op.

Het leek een paradijs. Ook voor congreslid Leo Ryan en enkele journalisten die het bezochten. De utopie stuikte in elkaar toen ze van enkele leden briefjes kregen die vroegen of ze mee terug naar de Verenigde Staten konden. Jones ontdekte het verraad en beval om Ryan en zijn entourage om te brengen. Hij verplichtte vervolgens iedereen om gif te nemen en zo zelfmoord te plegen. Negenhonderdachttien mensen stierven daar die dag.

“It is easier to consider Jonestown as something else, something foreign. The draw of denial is strong, to believe that we are independent and could never be duped, fooled or manipulated.”
– Timothy Lisagor

Klik hier voor een YouTube filmpje van het Antwerpse ATV programma 100% CULTUUR, over het “Nieuw Antwerps Theatergezelschap Il Brigata”.

Van en met: Elias Bosmans, Maarten Degraeuwe, Bartel Jespers, Gode Kempen, Simon Knaeps, Rino Sokol, Kevin Wekker
Co-productie Maatschappij Discordia, uitvoerend producent Kultuurfaktorij Monty

do 26 september 2019, Monty, Love at First Sight festival Antwerpen

Over Il Brigata
Het nieuwe gezelschap ‘Il Brigata’ is genoemd naar de vrolijke verhalenvertellers uit Boccaccio’s Decamerone. Deze jongeren vluchten weg van de pest en hun zorgen naar een weelderig landgoed ver buiten de stad. Daar vertelt elk van hen elke dag weer een ander verhaal over het onderwerp dat hem of haar het beste ligt, en dit tien dagen lang.

Volg Il Brigata op Facebook of Instagram