dumas/ladame/desade

1. In Dumas/LaDame/DeSade spelen we het tragische leven van Marguerite Gautier, de dame met de camelia’s, uit de gelijknamige roman van Alexandre Dumas fils uit 1848. Dumas fils is de onwettige zoon van beroemde Alexandre Dumas père (oa De drie musketiers) en het is die onwettigheid die hem de rest van zijn leven blijft bezighouden en van waaruit hij ook deze semi-biografische roman geschreven heeft. Hier ligt een belangrijke link tussen Dumas zelf en het personage Marguerite.

2. Na Bron/Brontë, Vanuit Iokaste en Mevrouw Macbeth opnieuw een Weiblicher Akt waarin de vrouwelijke held voor het eind van het verhaal doodgaat. Ditmaal in een meeslepend hartstochtelijk liefdesverhaal over een prostituee die sterft aan tbc, of was het syfilis? Een verhaal waarin woorden als ontucht, ziekte en schaamte veelvuldig voorkomen. Verdi noemde haar La Traviata; de gevallene. Zo zijn de verhalen waarmee we opgroeien geconstrueerd en zij bepalen mede hoe wij over onszelf denken.

3. In In Dumas/LaDame/DeSade breken we het plot van La dame open en laten we de Marguerite in onszelf aan het woord. Hoe staan wij in dit verhaal? Is er een andere, actievere rol voor haar mogelijk, of staan schaamte en de ingesleten constructie van dit soort verhalen ons nog altijd in de weg. Wij proberen Marguerite de macht over haar eigen leven terug te geven en laten ons hierbij, verrassend misschien, helpen door Markies de Sade *.

Van en met: Annette Kouwenhoven, Maureen Teeuwen, Miranda Prein en in een speciale rol Jan Joris Lamers. Choreografie: Patrice Kennedy

Lees hier de recensie uit de Volkskrant
Lees hier de recensie uit het Parool
Lees hier de recensie van Scènes
Lees hier de recensie van de Theaterkrant.nl
Lees hier de recensie van Riro

Voorlopige speellijst 2018:
Di 9 t/m za 20 jan, Frascati, Amsterdam
(behalve zo/ma)
Vr 26 en za 27 jan, Kaaitheater, Brussel
Ma 29 jan, Theater aan de Rijn, Arnhem
Do 8 en vr 9 feb, Monty, Antwerpen
Di 13 feb, Theater Bouwkunde, Deventer
Vrij 16 en za 17 feb, Toneelschuur, Haarlem
Do 22 t/m za 24 feb, Theater Kikker, Utrecht
Vrij 2 en za 3 maart, NTGent, Gent
Do 8 maart, Theater Rotterdam, Rotterdam
Di 22 t/m za 26 mei, Frascati, Amsterdam

*Met dank aan Angela Carter’s The Sadeian Woman (1978).

(Alexandre Dumas fils, 1824 – 1895)
(La dame aux camélias, 1848)
(Markies De Sade 1740 – 1814)

foto's Bert Nienhuis