republiek maandag 1 juni

de republiek

elke eerste maandag van de maand is er de republiek* vanuit theater ‘de balie’. vanwege het corona-virus nu echter zonder publiek, maar wel live te zien:

maandag 1 juni vanaf 12 uur live vanuit de balie zijn we online te zien op de website en het facebook kanaal van de balie.

presentatoren jan joris lamers en matthias de koning ontvangen op gepaste afstand gasten die om de beurt aanschuiven voor gesprek, voorlezen of muziek.

de lijst van te verwachten ‘performances’ (onder voorbehoud) gelezen uit patti smith en william burroughs. martin reints met drienieuwe gedichten. gertrud stein die een lezing houdt. poëzie van slauerhoff. uit ‘guenther anders und bert brecht: ‘gespraeche underinnerungen.’ fragment uit hanny michaelis: ‘de wereld waar ik buiten sta’.over het ontstaan van de club van rome uit de ‘aarde serie’ uit anna achmatova, ‘gedichten en herinneringen’. en van stephen fry ‘een jongensleven’. uitrosewitcz, ‘de rest is zwijgen. uit ’giovanni’s kamer’ van james baldwin. uit ‘ajournal of the plague year’ van daniel defoe met daarop aansluitend een stukje uit het dagboek van samuel pepys. drie korte-verhalen van franz kafka. een bladzijde uit huguenau of de zakelijkheid van hermann broch. citaten uit een japans kyogenscript. korte andekdotes van nabokov. fragment uit een befaamde lezing van jerzygrotowski. twee gedichten van mark strand. een fantasie van laurence sterne. uit een interview met michel houellebecq.

dit is de laatste republiek van het seizoen. vanaf maandag 7 september 2020 hopen we u weer live te ontvangen op elke eerste maandag van de maand om half negen in de balie.

eerder
maandag 4 mei hebben we voor het eerst de republiek live gestreamd vanuit de balie. deze uitzending is hier terug te zien of te lezen. ook de eerdere republiek van maandag 6 april is hier terug te lezen

* de republiek
uit een groot en intens verlangen met andere gezelschappen en individuele kunstenaars samen te werken werd in 1993 ‘de eerste republiek’opgericht. een artistieke vrijplaats met korte termijn programmering.kunstenaars en publiek treffen elkaar elke eerste maandagavond van de maand voor een agenda waarin poezie, literaire fragmenten nieuwe stukken, brandende kwesties, toneelgeschiedenissen, interviews.