30 jaar Discordia in de Monty

rdvantwerpAldus de Monty:
Maatschappij Discordia speelt dit jaar 30 in Monty Kultuurfaktorij en dat vieren wij! Het legendarische en eigenzinnige Amsterdamse gezelschap zijn revolutionairen in het theaterlandschap en een vaste waarde in Monty. Daarom: een week lang Discordia Fest met Ritter, Dene, Voss, hun eerste voorstelling in Monty in 1986 en 2 dagen De Veere.

Ritter, Dene, Voss is Thomas Bernhard op zijn best. Hard gescheld en lichtvoetig gefoeter, repeterende tirades over toneelspelen, de schilderkunst, de medische wetenschap en gebak. Het stuk gaat over twee zusters, toneelspeelsters, die in hun Weense stadsvilla wachten op de thuiskomst van hun broer, de filosoof die terugkeert uit een inrichting.

De Oostenrijkse auteur Thomas Bernhard schreef deze familie komedie in 1984 voor Ilse Ritter, Kirsten Dene en Gert Voss. Drie van zijn geliefde acteurs van het Wiener Burgtheater die met de regisseur Peymann samenwerkten. Ritter, Dene, Voss is ook de naam van dit stuk met bespiegelingen over het leven van Ludwig Wittgenstein en zijn zusters, geschreven met deze drie akteurs voor ogen.

de veere / inconnu / onbekend

samen / gescheiden / vrienden / de veere / de monty

de veere / buiten de orde

de veere / buitengewoon

De oprichting van het gezelschaps- en grensoverschrijdende repertoiregezelschap De Belgisch Nederlandsche Repertoirevereniging de veere stamt uit 1993. De Veere organiseert avonden waar leden van Discordia samen met spelers van andere gezelschappen, onder andere tg STAN, De Koe, ’t Barre land, Dood Paard, De Roovers en De Theatertroep diverse fragmenten uit de toneelliteratuur brengen. Deze roemruchte montageavonde brengt een programma waarin repertoire, toneelscènes, gesprekken en woordloze acts en mimes worden afgewisseld met gedichten, interviews en dagelijke observaties.

Voor deze editie van het 30-jarige feest, nodigt Discordia een reeks topacteurs uit. Voorlopig blijven het mystery guests, maar houd de website in het oog!

Lees hier de voorbeschouwing in de Standaard.

Di 13 en wo 14 december, 20.30 u: Ritter Dene Voss
Do 15 december, 20.30 u: JDX a public enemy, benefietvoorstelling door STAN voor Discordia
Vr 16 en za 17 december, 20.30 u: De Veere/Buiten de orde
veereant